Gå rett til innhold
<
<
Kontor med fjordutsikt – undersøker fjernarbeid i Hardanger

Kontor med fjordutsikt – undersøker fjernarbeid i Hardanger

Aktuelt

Publisert: 20.03.2024
Oppdatert: 20.03.2024

Digitalisering frikobler arbeidstakere fra bedriftenes lokasjoner. Gir det nytt håp for Distrikts-Norge?

Colourbox, Problemstillingen med fjernarbeid egner seg godt i Hardanger, mener forskere i NORCE: Det er en attraktiv region for frilufts-elskere med flotte muligheter både til fjells og på fjorden. Regionen er også relativt fattig på høyt utdannet arbeidskraft., Fjernarbeid Hardanger Oystese COLOURBOX, , Utsikt over fjordlandskap.

Kilde:
Colourbox

Problemstillingen med fjernarbeid egner seg godt i Hardanger, mener forskere i NORCE: Det er en attraktiv region for frilufts-elskere med flotte muligheter både til fjells og på fjorden. Regionen er også relativt fattig på høyt utdannet arbeidskraft.

Økt bruk av fjernarbeid og mulighetene dette kan gi bygder, undersøkes av sjefsforsker Kåre Hansen og kollgea Leif Jarle Gressgård i NORCE.

Ordførerne i Eidfjord, Kvam, Ulvik og Ullensvang møtte nylig de to NORCE-forskerne til seminar i Norheimsund, for å diskutere og identifisere tiltak regionen kan bruke i en fjernarbeidspolitikk.

Samfunnet er bygd opp rundt byer og tettsteder, hvor mange pendler til jobb. Omtrent halvparten av arbeidsstyrken har jobber som i prinsippet kan utføres hvor som helst. Kan dette bidra til at sentraliseringen reverseres?

En kunnskapsoppsummering av tidligere forskning og intervjuer NORCE-forskerne har gjort - med arbeidsgivere som ansetter folk som selv kan velge hvor de vil jobbe fra - dannet grunnlaget for diskusjonene på seminaret om en fjernarbeidspolitikk.

Handler om å identifisere og foreslå tiltak

Prosjektleder og sjefsforsker Kåre Hansen i NORCE sier at de kommer med en ferdig rapport med resultater senest i mai i år. Forskningsprosjektet handler om å identifisere og foreslå tiltak kommuner i Hardanger-regionen kan iverksette.

I en fjernarbeidspolitikk ligger det at folk i økende grad kan bo der de vil fremfor å måtte bo i byer, selv om de har tatt høyere utdanning. En mulighet er for eksempel å bygge nye løsninger for kontorfellesskap i distriktskommuner.

Privat, Prosjektleder og sjefsforsker Kåre Hansen i NORCE holdt innnlegg på et seminar om fjernarbeid i Norheimsund mandag 11. mars 2024., Kare hansen bredde, , Mann snakker foran stor skjerm.

Kilde:
Privat

Prosjektleder og sjefsforsker Kåre Hansen i NORCE holdt innnlegg på et seminar om fjernarbeid i Norheimsund mandag 11. mars 2024.

Problemstillingen med fjernarbeid egner seg godt i Hardanger, sier prosjektleder Hansen. Det er en attraktiv region for frilufts-elskere med flotte muligheter både til fjells og på fjorden. Regionen er også relativt fattig på høyt utdannet arbeidskraft, og her vil fjernarbeidere kunne gi en mer variert yrkes- og kompetansesammensetning.

Hva skjer hvis vi i større grad jobber uten daglig, fysisk nærhet til kollegaer. Her er det tre problemstillinger som ofte blir brukt som argumenter mot en slik utvikling:

  • Hva skjer med bedriftskulturen?
  • Hvordan påvirkes kreativiteten?
  • Hva skjer med effektiviteten?

Kåre Hansen sier at det er gjort mye forskning på dette, og resultatene spriker:

– Det som ser ut til å bestemme om fjernarbeid virker bra eller dårlig i et selskap, er hvilken type ledelse man utøver, hva slags holdninger som finnes på arbeidsplassen og hva slags type teknologi man tar i bruk, sier han.

Paraplyorganisasjonen Hardangerrådet er oppdragsgiver for forskningen, som er finansiert av de fire kommunene, og Sparebankstiftinga Hardanger.

Planen er å fortsette forskningen i en del 2 av prosjektet over sommeren 2024.