Gå rett til innhold
<
<
Billigere å behandle bruddskader lokalt enn på sykehus

Billigere å behandle bruddskader lokalt enn på sykehus

Aktuelt

Publisert: 14.02.2024
Oppdatert: 15.02.2024

Thomas Hovmøller Ris

Vanligvis blir man sendt til sykehus hvis man brekker en arm eller et bein. Men det er millioner å spare, hvis pasienter behandles lokalt hos nærmeste legevakt, viser ny studie.

Stein Vabo, Røntgenbilde av et håndleddsbrudd, som er en vanlig skade i skibakken., Håndleddsbrudd illustrasjonsfoto 1, ,

Kilde:
Stein Vabo

Røntgenbilde av et håndleddsbrudd, som er en vanlig skade i skibakken.

Siden 1988 har Bykle kommune hatt mulighet for å ta røntgen på legevakten og diagnostisere og behandle bruddskader lokalt. Bakgrunnen er at Bykle er en skidestinasjon for alpint på Hovden, og med tradisjon for langrenn.

I skisesongen er det mange skader, som håndleddsbrudd, underarmsbrudd, kragebensbrudd, leggbrudd eller ankelbrudd. Tradisjonelt behandles slike skader på sykehus. Nærmeste sykehus til Bykle er Sørlandet sykehus i Kristiansand, 200 kilometer og en tre timer lang kjøretur unna.

Det har aldri før vært forsket på hvor mye det spares ved å behandle lokalt.

Nå har forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) i NORCE, Stein Vabo, undersøkt 391 pasienter som har blitt behandlet for bruddskader lokalt hos legevakten i Bykle og nabokommunen Valle. Konklusjonen er tydelig.

– Det er vesentlig billigere å behandle lokalt enn å sende til sykehus når det gjelder bruddbehandling, sier Stein Vabo, spesialist i allmennmedisin, fastlege hos Vennesla Legesenter og forsker ved NKLM i NORCE.

Vabo understreker at det er ukompliserte brudd som kan behandles på legevakt.

Thomas Hovmøller Ris, Stein Vabo, spesialist i allmennmedisin, fastlege hos Vennesla Legesenter og forsker ved NKLM i NORCE., Stein Vabo, ,

Kilde:
Thomas Hovmøller Ris

Stein Vabo, spesialist i allmennmedisin, fastlege hos Vennesla Legesenter og forsker ved NKLM i NORCE.

Kan spare millioner
Vabo har undersøkt behandlingen av 403 pasienter hos legevakten i Bykle og Valle kommune. 12 pasienter ble sendt direkte til sykehus uten undersøkelse og røntgen på Bykle/Valle legevakt, mens 391 fikk tatt røntgenbilde hos legevakten og 382 av dem fikk også behandling her.

Studien konkluderer med at 3,5 millioner kroner er spart ved å behandle dem lokalt fremfor å sende dem til nærmeste sykehus. Pengene spares ved transport til sykehus og også på selve behandlingen, som i seg selv er dyrere på sykehus enn på legevakt.

– Dette bunner jo i en entusiasme for pasientens ve og vel. Du må bruke en hel dag på å reise til poliklinikken i Kristiansand og kanskje vente tre timer på å få vite at det ikke er noe brudd, sier Vabo.

De har regnet ut kostnadene i euro. Hvis pasientene hadde blitt sendt til nærmeste sykehus, hadde kostnadene vært 367,756 euro, mens det bare kostet 69,835 euro å behandle dem lokalt. Det svarer til en besparelse på 297,921 euro, eller cirka 3,5 millioner norske kroner.

I tillegg skrev Vabo i 2021 en forskningsartikkel der han viste at behandling av bruddskader i allmennpraksis hadde samme kvalitet som på sykehus.

– Fastleger er opplært til å ta røntgenbilder lokalt. Samtidig har teknologien hjulpet oss, så kvaliteten av røntgenbilder i dag er mye bedre enn da jeg studerte for 40 år siden.

Kan overføres til flere kommuner
Erfaringen fra Bykle og Valle kommune kan overføres til flere kommuner, mener Vabo.

– Tilbudet bør utvides til kommuner hvor du har lang transport til sykehus og forholdsvis mange brudd, typisk skikommuner. Helseforetaket bør hjelpe kommunene, så man har et opplegg for å kvalitetssikre dette.

Flere skikommuner har mulighet til å ta røntgenbilder, for eksempel Hemsedal, Ål i Hallingdal, Vinje, Geilo (Hol kommune) og Tynset. Flere andre kommuner ville med fordel kunne investert i røntgenutstyr, mener Vabo. Han har også sjekket hva røntgenutstyr hadde kostet for de kommunene som ikke har.

– Det koster ca. 500.000 norske kroner i 10 år per behandlingssted.

Med dagens ordning, hvor bruddskader behandles på nærmeste sykehus, betaler sykehusene for transport og behandling. Siden staten eier de offentlige sykehusene, er det skattebetalernes penger som finansierer.

– Det er opp til regjeringen og Stortinget å gjøre noe med dette, sier Vabo.

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev