Gå rett til innhold
<
<
Coming of age in indigenous communities

Coming of age in indigenous communities

Aldring og omsorg i urfolkssamfunn

Dette prosjektet studerer aldring, hverdagsliv og hjemmebasert omsorg blant samer i Norge og Atayal-folket i Taiwan. Vi er et team bestående av samiske, atayal og norske forskere. Sammen vil vi undersøke hva som regnes som hjemmebasert omsorg, hvem som er involvert i hjemmebasert omsorg, og hvordan hjemmebasert omsorg tar form i ulike lokalsamfunn i Sápmi og i Atayal-regionen i Taiwan. Vi vil også undersøke de kulturelle og sosiale rollene som eldre har i sine respektive lokalsamfunn. For, mens kategorien «eldre» innenfor en vestlig biomedisinsk forståelse ofte assosieres med skrøpelighet og tap av autonomi, så forbindes de Eldre i urfolkssamfunn ofte med klokskap.

I denne studien vil vi gjøre hjemmebesøk og dybdeintervjuer med hjemmeboende eldre, pårørende og med personer som er lønnet for å gi pleie og omsorg til eldre. Vi vil videre dele ut fotoapparat til tretti eldre deltakere i ulike deler av Sápmi og Atayal. Disse vil bli bedt om å ta bilder fra sine hverdagsliv. Utvalgte bilder vil brukes som grunnlag for å lage en fotoutstilling om aldring og omsorg i urfolkssamfunn. Fotoutstillingen vil vises både i Sápmi og i Atayal.

Teoretisk vil vi kombinere perspektiver fra kultursensitiv sykepleie, gerontologi i et urfolksperpektiv, samt samfunnsgeografiske perspektiver for å forstå hvordan kulturelle og landskapsrelaterte aspekter, sammen med familierelasjoner, dagens bosettingsmønster, geografiske avstander og klimatiske forhold er med på å prege og forme forståelser og praksiser knyttet til aldring og eldreomsorg i blant urfolk i to svært ulike kontekster, nemlig Sápmi og Atayal-regionen i Taiwan. Samlet sett er vår ambisjon at prosjektet skal bidra til å bygge bro mellom urfolkskunnskap og vestlig forståelse og politikkutforming på aldring- og omsorgsfeltet.

Prosjektfakta

Navn

Coming of age in indigenous communities

Status

CONCLUDED

Periode

01.01.19 - 31.05.22

Totalt budsjett

5.750.000 NOK

Forskningsområder

Forskningsgrupper

Finansiering

Research Council of Norway (RCN)

Prosjektmedlemmer

Mai Camilla Munkejord
Jan-Erik Henriksen
Tove Synnøve Mentsen Ness
Grete Mehus