Gå rett til innhold
<
<
– Norge kan gå i bresjen for fornybar energi

– Norge kan gå i bresjen for fornybar energi

Aktuelt

Publisert: 02.09.2024
Oppdatert: 03.09.2024

Veronica Helle

Det sa konsernsjef i NORCE, Camilla Stoltenberg i en debatt på energimessen ONS forrige uke.

, Debatt om hva som kreves for å realisere lønnsomheten i fornybarsektoren. I panelet (f.v.) Klaus Mohn (UiS), Andreas Bjelland Eriksen (klima- og miljøminister), Jan Helland Eide (HitecVision Advisory), Camilla Stoltenberg (NORCE) og Linn Therese Erve (Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre)., 20240826 151448436 i OS, , Fem personer på en liten scene.

Debatt om hva som kreves for å realisere lønnsomheten i fornybarsektoren. I panelet (f.v.) Klaus Mohn (UiS), Andreas Bjelland Eriksen (klima- og miljøminister), Jan Helland Eide (HitecVision Advisory), Camilla Stoltenberg (NORCE) og Linn Therese Erve (Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre).

Usikkerhet rundt rammevilkår, behovet for teknologisk innovasjon og utfordringer med samarbeid er noe av det som kan gjøre overgangen til fornybar energi vanskelig. Og hvordan skal vi løse behovet for penger til omstillingen?

– Markeder skapes av mennesker og vi kan påvirke dem. Reguleringer og CO2-prising er helt kritisk. Vi må ta innover oss kostnaden det er for samfunnet å slippe ut CO2, og sette rett pris på utslippene, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Også Linn Therese Erve fra katapultsenteret Sustainable Energy vil hjelpe til med å skape marked.

– Vi hjelper bedrifter gjennom dødens dal. Hos oss får bedrifter verifisere ny teknologi, slik at de blir klare for en fullskala satsing.

Konsernsjef i NORCE Camilla Stoltenberg legger til at forskningen kan bidra til at få fart på innovasjon og uttesting.

– Men aktørene må ha en kontinuerlig dialog med forskningsmiljøene om utfordringene og behovene, slik at vi øker treffsikkerheten. Også forskningen skal være kostnadseffektiv, sa Stoltenberg.

Energy Transition Norway og NORCE arrangerte debatten og kommunikasjonssjef i NORCE, Camilla Aadland var moderator. Atle Blomgren i NORCE innledet debatten.

Bærekraftig, rask og rettferdig omstilling

– Hva skal til for at du skal bli en god stamfar? Har du glemt å se på fremtidens generasjon som stakeholdere? De har ikke en stemme ennå, sa vitenskapsmann og klimaaktivist Rumaitha Al Busaidi.

Hun diskuterte bærekraftig, rask og rettferdig omstiling på ONS, sammen med administrerende direktør i NORCE Camilla Stoltenberg, Jarand Rystad, administrerende direktør i Rystad Energy og Sofie Marhaug fra Rødt.

– ONS feirer 50-årsjubileum i år. For 50 år siden vedtok Stortinget ti oljebud for å redusere risiko i første fase og sikre at ressursene kom fellesskapet som helhet til gode. I dag trenger vi lignende modeller for det grønne skiftet, sa Camilla Stoltenberg.

Jarand Rystad forklarte hvordan det trengs 24 teknologier for å erstatte fossilt brensel i energisystemet, inkludert sol, batterier, CCUS, elektriske motorer, hydrogen og geotermisk energi.

– Vi trenger forretningsmodellinnovasjon. Ser du et problem, forlat jobben og ta risikoen for å hjelpe til med å løse det, sa Rystad.

Takk til Skift - Næringslivets klimaledere og Bjørn Kjærand Haugland for å legge til rette for en interessant samtale om energitrilemmaet!


, Samtale om hvordan vi kan få fart på energiomstillingen. I panelet (f.v.) Siri Espedal Kindem (Equinor), Owe Hagesæther (GCE Ocean Technology), Aina Berg (NORCE), Tina Bru (Høyre) og Marte Mjøs Persen (Arbeiderpartiet). Tor Arnesen (til høyre) er moderator., 20240828 153419569 i OS, ,

Samtale om hvordan vi kan få fart på energiomstillingen. I panelet (f.v.) Siri Espedal Kindem (Equinor), Owe Hagesæther (GCE Ocean Technology), Aina Berg (NORCE), Tina Bru (Høyre) og Marte Mjøs Persen (Arbeiderpartiet). Tor Arnesen (til høyre) er moderator.

Startkapital, gode hoder som kan finne de beste løsningene, lønnsomme prosjekter og samarbeid

Dette er noe av det vi trenger for å få fart på energiomstillingen, ifølge panelet.

Energy Transition Norway i Stavanger og GCE Ocean Technology i Bergen vil gå sammen og bygge en nasjonal satsing - Blått Kvantesprang Energi. Paneldeltakerne er enig i at dette kan få fart på energiomstillingen. Vi må ikke konkurrere, men bygge videre på det beste fra Bergen og fra Stavanger.

Representantene fra industri og forskning påpeker at startkapital fra staten er nødvendig. Politikerne roser initiativet og ønsker å legge til rette for samarbeid.

– Vi er et lite land, så vi bør klare å samarbeide om å få fart på energiomstillingen. Og selvfølgelig får vi ned kostnadene på havvind, det tar bare litt tid, sier Tina Bru, Høyre.

Siri Espedal Kindem, leder for fornybar, Equinor trekker frem at olje og gass kompetansen i Stavangerregionen er overførbar når vi jobber med andre næringer, som for eksempel havvind.

Aina Berg, fungerende konserndirektør for Klima og miljø, NORCE, legger til at i NORCE har vi nærhet til industrien og stor faglig bredde slik at vi kan ta med alle aspekter i forskningen vår. Dette er viktig for å lykkes.

Takk til arrangør Energy Transition Norway og moderator Tor Arnesen for en fin samtale.

, Thierry Baussant (t.h.), sjefsforsker i NORCE viser frem system for overvåking av havbunnen., 20240827 100317015 i OS, ,

Thierry Baussant (t.h.), sjefsforsker i NORCE viser frem system for overvåking av havbunnen.

Industrien er interessert i å bruke havet og havbunnen til aktivitet.

– Men det er viktig å holde øye med korallene og hvordan de har det, sier Thierry Baussant, sjefsforsker i NORCE.

NORCE har utviklet et system for overvåking av havbunnen og spesielt korallene.

, Oddvar Skjæveland, avdelingsleder i NORCE tar imot besøk fra næringsliv og politikere i Agder regionen., 20240828 110110932 i OS, ,

Oddvar Skjæveland, avdelingsleder i NORCE tar imot besøk fra næringsliv og politikere i Agder regionen.

Hvordan reagerer folk når det bygges en vindmølle nær der de bor? Det er viktig å ha befolkningen med på laget når det skal bygges installasjoner i nabolaget deres.

I NORCE forsker vi både på teknologien og på hva folk og lokalsamfunn mener om de nye energiløsningene.

– Vi setter stor pris på det tette samarbeidet med næringsliv og politikere i Agder regionen, sier Oddvar Skjæveland, avdelingsleder i NORCE.

For 20 år siden oppfant NORCE en drone som kan seile rundt i havet og samle inn data.

– Seilbøyen drives av vind og kan seile rundt i måneder og opptil ett år, sier Max A. H. Hartvigsen, administrerende direktør i Offshore Sensing AS.

Seilbøyen er et kommersielt tilgjengelig produkt, gjennom Offshore Sensing, et spin-off-selskap av NORCE.

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev