Gå rett til innhold
<
<
NORCE på Forskningsdagene

NORCE på Forskningsdagene

Aktuelt

Publisert: 14.09.2022
Oppdatert: 23.09.2022

Veronica Helle

På årets Forskningsdagene er vi i Stavanger, Kristiansand og Bergen. Vi snakker med store og små om fisk, kunstig intelligens, enzymer, mikroalger, mikroplast, inkludering og mye mer.

Andreas R. Graven, Antonio Garcia-Moyano og Youleima Castillo, begge fra NORCE, er opptatt av å finne nye og bedre enzymer for å lage nye bærekraftige produkter og tjenester., Biotek lab NORCE Antonio Youleima Foto Andreas R Graven, ,

Kilde:
Andreas R. Graven

Antonio Garcia-Moyano og Youleima Castillo, begge fra NORCE, er opptatt av å finne nye og bedre enzymer for å lage nye bærekraftige produkter og tjenester.

Bestill en forsker til lunsj i Agder

NORCE tilbyr smakebiter av forskning til næringsliv og offentlige aktører. Velg et tema fra oversikten under og bestill en forsker til lunsj. Forskeren kan komme til dere eller foredraget kan holdes digitalt.

Dette kan passe godt i forbindelse med et internmøte eller en utvidet lunsj. Foredragene varer i 20 minutter (lengde kan avtales) og er gratis. Dere må selv ordne med lokaler, kunngjøring og det praktiske rundt arrangementet, og det bør være minimum 10 tilhørere.

Tilbudet gjelder i ukene 39-43, men det er også mulig å avtale seinere tidspunkt. Avtal tid og sted direkte med forskeren.

  • Når skolen ikke klarer å møte elevenes behov: Hvordan skaper vi alternative læringsarenaer? Kontakt: seniorforsker, Siv Merete Kjenes Arnesen (siar@norceresearch.no)
  • Norge har gjennomført over 99% av relevant EU-lovgivning i norsk rett: Er norsk sentralforvaltning 100% europeisert? Kontakt: seniorforsker, Nadja Sophia Kühn (nadk@norceresearch.no)
  • Hvordan få sykepleiere til kommunen. Forskningsresultater fra #Drømmejobben. Kontakt: seniorforsker, Øyvind Hellang (oyhe@norceresearch.no) eller seniorforsker Nina Jentoft (nije@norceresearch.no)
  • Frivillige organisasjoners arbeid for å inkludere barn og unge i fritidsaktivitet – Barrierer og virkemidler. Kontakt: seniorforsker, Irina Erdvik (irer@norceresearch.no)
  • Innovasjon i anleggsbransjen – en studie av Nye Veiers prosjekter med norske totalentreprenører. Kontakt: seniorforsker, Julie Runde Krogstad (julr@norceresearch.no)
  • Hvordan kan offentlige aktører bruke frivillighetsorganisasjoner i integreringsarbeidet? Kontakt: seniorforsker, Astrid Espegren (ases@norceresearch.no)
  • Hydrogen, på rett plass til rett tid. Kontakt: seniorforsker Ulrik Thisted (ulth@norceresearch.no)
  • Artificial Intelligence vs. Real Intelligence – Two worlds side by side (engelsk) Kontakt: sjefsforsker Nabil Belbachir (nabe@norceresearch.no)
  • Spar penger og øk sikkerheten med automatisert overvåking og inspeksjon. Kontakt: seniorforsker Rune Schlanbusch (rusc@norceresearch.no)
  • Bedre økonomi og bærekraft – hvorfor LCA (Life Cycle Analysis) er viktig for deg. Kontakt: seniorforsker Ulrik Thisted (ulth@norceresearch.no) eller forsker Vetle Kjær Risinggård (veri@norceresearch.no)
  • Laksen mot strømmen. Er det mulig å bedre forholdene for laksen og samtidig opprettholde eller øke vannkraftproduksjonen? Kontakt: seniorforsker Tormod Haraldstad (torh@norceresearch.no)
Flere arrangementer der NORCE-forskere deltar

Onsdag 21.09, Stavanger

Verdenshavets tilstand

NORCE får jevnlig levert havprøver på døren til laboratoriet i Mekjarvik, fra seilskipet Statsraad Lehmkuhl, som er på jordomseiling. Studenter og forskere om bord tar vannprøver og henter ut 11 ulike arter som sendes til Stavanger. Målet er at forskerne skal få en mer helhetlig oversikt over artene som finnes i verdenshavet og status for mikroplast i havet.

Fredag 23.09, Stavanger

Hvor mye laks kan vi få ut av havet uten å ødelegge det?

Norge har ambisjon om en femdobling av produksjonen av laks og ørret innen 2050. Men kan vi få så mye fisk ut av havet uten å ødelegge det? Dette er tema i forskersamtale med Ragnar Tveterås, prof. ved Handelshøgskolen, UiS og Fiona Provan, avdelingsleder Hav og miljø ved NORCE.

22.-23.09, Bergen

Alrekdagene

NORCE er en av partnerne i Alrek helseklynge, som arrangerer Alrekdagene. Du kan blant annet lære mer om VR- og spillteknologi i helsetjenesten.

Se hele programmet

Torsdag 22.09, Bergen

På jakt etter bedre enzymer

Forskere er veldig opptatte av å finne nye og bedre enzymer for å lage nye produkter og tjenester med tanke på bærekraft. Men hvor og hvordan leiter vi etter de beste enzymene?

Torsdag 22.09, Bergen

Kunstig intelligens angår oss alle – hva gjør vi med det?

Kunstig intelligens har blitt brukt til å male bilder, skrive tekster, komponere musikk, spille sjakk, kjøre bil, finne kreftsvulster og tilpasse reklame, for å nevne noe. Kunstig intelligens blir fremholdt som løsningen for å effektivisere og redde velferdsstaten vår, redde liv ved hjelp av bedre og smartere behandling og realisere det grønne skiftet. Samtidig kan de etiske fallgruvene være store, og kunstig intelligens kan ha stor innflytelse på demokratiet og vår tillit til det. Hva er mulighetene og hvor er fallgruvene? Hva er egentlig kunstig intelligens og bør du bry deg?

Fredag 23.09

Skoleelever og næringsliv i Bergen får være med til Mongstad

På en båttur forteller vi om mikroalgenes rolle i havet. Og deretter, hos Nasjonal Algepilot Mongstad, lærer vi dere hvordan vi dyrker mikroalger og hva slags produkter en kan lage av mikroalger. Og kanskje det blir mulighet for å smake!

Torsdag 29.09, Stavanger

Forsker-standup

Smart strømforbruk og dumme forbrukere? v/Ingvild Firman Fjellså

Fredag 30.09 kl. 19-23, på Akvariet i Bergen

Night at the Aquarium – State of the Ocean

Hva er tilstanden til havet og hvordan skal vi utnytte det på en bærekraftig måte? Forskernatt på Akvariet med eksperter fra Bergens forskningsmiljøer, Erna Solberg og Michelin-kokk Christopher Haatuft. Dette skal være en festkveld for ungdom og voksne med foredrag, omvisninger, filmvisninger, smaksprøver og debatt mm. Det blir også salg av mat og drikke.

Kjell Inge Søreide, Siren M. Neset (t.v) i NORCE var dommer på Forsker Grand Prix i Agder. Meddommere var NRK-journalist, Siv Kristin Sællmann og skuespiller, Lars Emil Nielsen. Gratulerer til vinneren, Eva Mari Andreasen fra UiA. På Forsker Grand Prix i Bergen er NORCE-forsker, Tonje Fyhn, dommer. Meddommere er skuespiller, Sigmund Njøs Hovind og Kjetil H. Dale, i TV2. Roe Lauvås jr. er programleder., Dommerpanelet Forsker Grand Prix 2022 Agder_Foto Kjell Inge Søreide, <p>Foto: Kjell Inge Søreide</p>,

Kilde:
Kjell Inge Søreide

Siren M. Neset (t.v) i NORCE var dommer på Forsker Grand Prix i Agder. Meddommere var NRK-journalist, Siv Kristin Sællmann og skuespiller, Lars Emil Nielsen. Gratulerer til vinneren, Eva Mari Andreasen fra UiA. På Forsker Grand Prix i Bergen er NORCE-forsker, Tonje Fyhn, dommer. Meddommere er skuespiller, Sigmund Njøs Hovind og Kjetil H. Dale, i TV2. Roe Lauvås jr. er programleder.

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev