Tror du på en plastfri hverdag? Hva er fremtidens mat fra havet?

Engasjerende spørsmål, debatter og temaer som er viktige for din hverdag og samfunnet vi lever i. Nå er Forskningsdagene her.

Sist oppdatert: 17. jun. 2019
Gro Bjerga
Bioteknolog Gro Bjerga i NORCE. Bjerga forsker på hvordan enzymer fra havet kan bidra til ny utnyttelse av marint restråstoff – hva som kan bli morgendagens mat fra havet både for fisk og folk. (Foto: Andreas R. Graven)

Forskningsdagene 2018 er i gang for alvor fra 19. september over store deler av landet. NORCE-forskere er representert på en rekke arrangementer både i Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Riktignok tyvstartet noen av NORCE-forskerne allerede 15. september med arrangementet Sandkassen i Arendal. I dette konseptet for skolebarn brukes Augmented Reality (beriket virkelighet) som gir ekstra lag av informasjon i en interaktiv kartfremstilling.

Sandkassen flytter seg til Kristiansand 22. september, og Sandkassen benyttes til demonstrasjonsformål i skolene i Agder.

Forskningsdagene Arendal
Hvordan forberede skolebarna på en fremtid vi ennå ikke kjenner? Sandkassen viser veien. Ved å bruke en teknologi som Augmented Reality kan vi kombinere den fysiske verden med ekstra lag av informasjon. (Foto: fra Facebook-innlegg hos Forskningsdagene Arendal)

Morgendagens mat fra havet

I Bergen drar foredrag og debatt i gang 20. september med «Oppvekst - hva skjer?» Åtte forskere holder hvert sitt foredrag på sju minutter. NORCE er representert ved Gro Bjerga, som snakker om fremtidens mat.

Bjerga forsker på hvordan enzymer fra havet kan bidra til ny utnyttelse av marint restråstoff – altså hva som kan bli morgendagens mat fra havet.

Ved å bruke enzymer til å bryte ned restråstoffer på riktig måte, kan de omformes til mindre proteiner og igjen foredles til ulike produkter, eksempelvis fôr.

De siste årene har stadig flere sett potensialet i å satse innen marin produktindustri, på undersøkelser av hvordan enzymer kan foredle råstoffer – og skape helt nye produkter.

Plastic fantastic?

Marte Haave i NORCE og andre paneldeltakere samles 25. september til debatten «Plastic fantastic – eller en fremtid uten plast?» Plast forurenser havene og kysten vår, og folk strømmer til strender for å rydde plastsøppel.

Haave Forskere Oygarden


Program Foredrag & Debatt, Forskningsdagene Bergen.

Det er politisk korrekt å støtte et forbud mot engangsplast. Men er det mulig å løse plastproblemet?

Og er det ikke slik at vi trenger plasten, og at vi skaper nye miljøproblemer ved å bannlyse den?

Hvordan påvirkes vi av skjermer?

Så skal det handle om ansikts-emosjoner på standen til forskere i RKBU Vest NORCE på Forskningstorget i Bergen 21. og 22. september. Ansiktet er den viktigste formidler av våre følelsesmessige reaksjoner, og viktigste kilde til å forstå andres reaksjoner.

Vi viser betydningen av å ha direkte øye-til-øye kontakt gjennom å sammenligne ansiktsemosjoner under skjerm-til-skjerm samspill med virkelig person-til-person kontakt.

Dette gjøres gjennom et oppsett hvor skjerm-samspillet foregår gjennom et videooppsett hvor to skjermer og kameraer er koblet sammen.

Forskerne bruker programmet FaceReader, som analyserer 4 grunnleggende ansiktsuttrykk: glede, sinne, frykt, tristhet.

Over til Stavanger

Også i Stavanger-regionen er flere NORCE-forskere i sving i forbindelse med forskningsdagene.

På Arkeologisk museum hos UiS skal det blant annet handle om hvordan teknologi fra oljeforskning brukes til å undersøke blodårer rundt hjertet på hjertepasienter, samt finne ut hvordan kreftsvulster oppfører seg.

Thor Ole Gulsrud Forsker Standup 2017 3
Leder for Pumps&Pipes, Thor Ole Gulsrud, skal fortelle om hvordan oljeteknologien kan brukes innenfor helseforskning.


Onsdag 19. september forteller leder for Pumps&Pipes, Thor Ole Gulsrud, om hvordan oljeteknologien kan brukes innenfor helseforskning.

Dagen etter, midt i folkestrømmen på kjøpesentret Kvadrat, kan barn og familier få se de usynlige bakteriene på fingrene sine. Forskerne Ragnhild Wiik fra BI og Anne Vatland Krøvel fra NORCE vil 20. september fortelle om bakterier, vaksiner og antibiotika. Torunn Secilie Ludvigsen deltar også.

Mer om programmet finner du her

Stavanger har også sitt forskningstorg. 22. september på forskningstorget får store og små mulighet til å utforske, lære, leke og la seg underholde av forskning. 5 biomiljø-forskere fra NORCE Biomiljø deltar.

På Forsker-standup på KåKå får du svar på spørsmål som Kan man se vinden? Denne kvelden får du sju 15-minutters underholdende foredrag av forskere. Kari Einarsen fra NORCE deltar og vil snakke om «Etikk og folk». 27. september på Forsker stand-up.