Slik oppdager forskerne nye superenzymer til industrien

I laboratoriet til NORCE-forskere utvikles enzymer som industrien trenger for å lage fiskefôr og andre produkter. Se hvordan forskerne går fram for å oppdage enzymer.

Publisert 18. okt. 2018

Enzymer med spesielle egenskaper er ettertraktede. De omtales gjerne som superenzymer, og kan - alt avhengig av egenskapene - brukes i for eksempel utvikling av nye vaskemidler, rensing av kontaktlinser eller til nye produkter basert på fiskerestråstoff.

Bioteknolog Gro Bjerga og kolleger i NORCE har de siste fem årene vært med i prosjektet NorZymeD, et flaggskip for norsk enzymforskning, med et budsjett på 55 millioner kroner.

I dette prosjektet har mange nasjonale forskningsinstitusjoner medvirket for å finne og utvikle effektive enzymer for både landbasert og marin sektor.

– Både vår egen og andres forskning i NorZymeD har bidratt til å bygge opp norsk bioteknologi, påpeker Bjerga, som er forskningsleder i NORCE.

–Vi har i NORCE utviklet internasjonalt etterspurte verktøy og gode laboratorier. Nå kan vi ta inn enzymer raskt, og lage enzymer med en høyere produksjonstakt, sier hun.

Enzymer er katalysatorer, de deltar i kjemiske prosesser ved å øke hastigheten på dem – uten selv å bli forbrukt. Problemet er bare at enzymer også er svært følsomme for temperatur, og mange mister egenskapene sine ved rundt 40 grader.

Gode egenskaper for enzymer vil dermed for eksempel være at de tåler høyere temperaturer.

Gro Bjerga
Vi har i NORCE utviklet internasjonalt etterspurte verktøy og gode laboratorier. Nå kan vi ta inn enzymer raskt, og lage enzymer med en høyere produksjonstakt, sier bioteknolog Gro Bjerga. (Foto: Andreas R. Graven)

Stadig ser forskerne potensialet i å satse innen marin produktindustri, på undersøkelser av hvordan enzymer kan foredle råstoffer – og skape helt nye produkter.

I NorZymeD har ledende norske forskningsmiljøer innen bioprospektering, enzymteknologi og bioprosessering for første gang gått sammen for å skape de teknologiske utviklingene som er nødvendig for å drive en framtidig bioøkonomi. Det skriver NMBU på sin nettside.

– NorZymeD har virkelig vært med på å plassere Norge i fronten av den bioøkonomiske utviklingen, sier NMBU-forsker og prosjektleder Vincent Eijsink.

I den fremtidige bioøkonomien handler det også om å utforske nye muligheter på grunn av proteinmangelen i verden.

–Det er stor etterspørsel etter protein for en voksende befolkning, og Norge har gode marine ressurser til å dekke deler av behovet, sier Gro Bjerga.

–Både vi forskere og industrien er interessert i å jobbe med nye løsninger for å gjøre produktene mer spisevennlig for mennesker. Det finnes enzymløsninger for slikt også, sier Bjerga.

– Men når vi kobler biologi og teknologi, må vi erkjenne at det er komplisert. Vi ser derfor behovet for å koble vår forskning med flere verdikjeder, ulik infrastruktur og kompetanse.

NorZymeD har avslutningskonferanse 18. oktober i Vitenparken, Campus Ås.

Relaterte personer

Gro Elin Kjæreng Bjerga Kjæreng Bjerga
Forskningsleder II Uni Research - NORCE

Aktuelt

Bodoe snn
18. jun. 2019

Dette tror næringslivslederne om framtiden i nord

Vossolaks barlaup
07. jun. 2019

Derfor er det fortsatt håp for Vossolaksen

Sigurd handeland 1
03. jun. 2019

Storprosjekt for bærekraftig sjømatproduksjon

COLOURBOX31293061
30. mai 2019

Unge med spiseforstyrrelser sitter mer stille

Strekke ut en hånd
28. mai 2019

Ansatte i skolen trenger mer kunnskap om selvmord