Proptech Innovation tatt opp i klyngeprogrammet

Eiendomsteknologiklyngen Proptech Innovation er tatt opp i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. - Vi har allerede kommet godt i gang med prosjekter som kan få stor betydning i fremtiden, sier konserndirektør for Teknologi i NORCE, Kristin Flornes.

Sist oppdatert: 19. nov. 2020
Proptech-klynge-NIC
GLAD GJENG: Gruppen som har frontet klyngesøknaden inn mot Innovasjon Norge var svært glad da nyheten ble kjent. Oppe fra venstre. Tommy Hagenes (Airthings), Kristin Flornes (NORCE), Anders Daniel Brekke (Really!), Harald Schjelderup (BOB) og Stig Frode Opsvik (klyngeleder, Proptech Innovation).

- Tildelingen av klyngestatus betyr både anerkjennelse for det arbeidet som er gjort, samtidig som det åpner nye dører for oss og gir mer penger til klyngedriften. Vi er klar til å gi full gass videre, sier styreleder Harald Schjelderup.

Klima, produktivitet og digitalisering

Proptech Innovation skal bidra til økt innovasjon og verdiskaping innenfor bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen, hovedsakelig gjennom å adressere noen av bransjens største utfordringer: et stort klimaavtrykk, en lav produktivitetsvekst og et vesentlig digitalt etterslep.

- Dette er utfordringer hver enkelt bedrift ikke løser alene - vi må samarbeide. Derfor har vi utviklet en samhandlingsarena for innovasjon og utvikling av nye produkter og tjenester med noen av bransjens viktigste utfordringer i fokus. Dette gjør klyngesatsingen veldig viktig for oss, sier Schjelderup, som også er konsernsjef i BOB (Bergen og omegn boligbyggelag).

Verdi

Klyngen har på to år vokst til 83 medlemsvirksomheter. Dette er aktører innenfor bygg, anlegg og eiendom, det er teknologi- og leverandørbedrifter, det er undervisnings- og forskningsinstitusjoner og det er andre aktører som har viktige roller i utviklingen av klyngen, for eksempel investorer.

- Samspillet mellom disse gjør det mulig å skape nye løsninger innenfor for eksempel energieffektivisering, anvendelse av kunstig intelligens for bedre beslutninger i utbyggingsfasen og utvikling av teknologi for utslippsfrie byggeplasser. Det gir økt verdi for alle involverte aktører. Eiendomsaktørene utvikler sine prosjekter eller bygg på en mer effektiv og bærekraftig måte med ny teknologi, mens teknologileverandørene får utviklet sin teknologi til å bli enda bedre og løse nye oppgaver, slik at de kan vokse i nye markeder, forteller Schjelderup.

Forskning og utvikling

Klyngens viktigste satsingsområder er «Datadrevet innovasjon» og «Sirkulærøkonomi og nullutslipp». Her samhandler bedriftene også tett med akademia.

- Vi ser et veldig spennende potensiale i å samarbeide med bedriftene i klyngen om forskning og utvikling innenfor disse områdene. Vi har allerede kommet godt i gang med prosjekter som kan få stor betydning i fremtiden, sier konserndirektør for teknologi i NORCE, Kristin Flornes.

Tilskudd

Tildelingen av klyngestatus gir et årlig tilskudd på inntil to millioner kroner per år i tre år, med mulighet for å søke seg opp til neste nivå som gir inntil seks millioner kroner i ytterligere fem år.

Klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters drives av Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og SIVA.

Nettside: Her finner du ut mer om Proptech Innovation.

Relaterte personer