Portrett av en ekte polfarer

Polfarer og klimaforsker Svein Østerhus kunne gått av med pensjonen, men leder nå signalprosjektet TiPPACs, Horisont 2020 prosjektet «Tipping Points in Antarctic Climate Components». Sammen med kolleger i NORCE og en rekke andre institusjoner i Europa, skal han finne det mulige vippepunktet i det antarktiske klimasystemet.

Sist oppdatert: 14. apr. 2020
Publisert 14. apr. 2020
IMG 5476
Svein Østerhus, klimaforsker NORCE fra kick-off med prosjektet TiPPACs høsten 2019.

NRK har møtt mannen og forskeren Svein Østerhus.

Svein har i en mannsalder fulgt klimaendringene i Antarktis tett på, og har nå tre år på seg til å komme opp med noen svar.

Les portrettet på nrk.no.

I Horisont 2020 prosjektet «Tipping Points in Antarctic Climate Components» (TiPACCs) forskes det på et mulig vippepunkt («Tipping Point») i det antarktiske klimasystemet.

Et vippepunkt som vil føre til hurtig og uventet smelting av isen på grunn av havvann som strømmer innunder isbremmene og vipper over fra å være iskaldt til å bli relativt varmt.

En slik stor endring fører til at smeltingen av isbremmene øker kraftig.

Siden isbremmene flyter på havet fører dette ikke direkte til at havnivået stiger, men når de blir tynnere blir også den kraften som holder innlandsisen på plass svakere og mer innlandsis strømmer ut i havet og havnivået vil stige hurtigere.

Da risikerer vi derfor at vi passerer et vippepunkt der utviklingen ikke kan reverseres.