Nå kan strandryddinger bli mer effektive

Klar for strandrydding? Nytt kart viser hvor plastsøppel akkumuleres og hvor plasten kommer tilbake.

Sist oppdatert: 26. jun. 2019
Sppel Bastesen
Forskerne Eivind Bastesen og Marte Haave har ledet arbeidet med en kartlegging som per i dag omfatter 660 store og små plastviker i øykommuner i Hordaland.

Kartleggingen av plastsøppel som forskere i NORCE leder, vil være til hjelp for både kommuner, lag og frivillige ved ryddeaksjoner på strender og i viker. Du finner plastkartet lenger ned i artikkelen.

Det pågår mange ryddeaksjoner om våren, og den kanskje mest kjente er Strandryddedagen. Dette en gigantisk dugnad som arrangeres lørdag 5. mai i regi av Hold Norge Rent.

Denne dagen rydder flere tusen frivillige strender, øyer, holmer og havbunnen langs kysten. Og dessuten langs bekker, elver og innsjøer i innlandet.

Forskerne Eivind Bastesen og Marte Haave har ledet arbeidet med kartleggingen, som per i dag omfatter 660 store og små plastviker i øykommuner i Hordaland.

Det vitenskapelig bidraget til kampen mot plastforsøpling i havet, omfatter så langt et område som strekker seg fra nordspissen av Øygarden til sørspissen av Sund.

En av forskernes egne videoer fra plastmarerittet på Lisle Langøyna i Øygarden. Forskerne finner veldig mye plast også når de graver i bakken:

Plastkartet er basert på flyfoto fra Norge Digital, observasjoner fra frivillige lag og organisasjoner, Hold Norge Rent sin ryddeportal og Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) sin karttjeneste.

–Vi må få oversikt over mengdene plast, og vi vet at plastsøppel kommer tilbake. Kartet vårt viser hotspots for plastsøppel, det hjelper kommunene med å se hvor det samler seg mest plast, og hvor plasten kommer tilbake igjen etter ryddinger. Dette er første ledd i å etablere et overvåkningsprogram av plastakkumulasjonen i skjærgården. Plastvikene vil over tid gi oss indikasjoner på hvordan havets helse utvikler seg, sier Bastesen.

Kartleggingen til forskerne er basert på flyfotodata hentet fra Norge i Bilder fra 2015 og 2017 og i enkelte tilfeller har forskerne brukt droner i datainnsamlingen.

Plastvikene i området utgjør mer enn 60.000 kvadratmeter, ca 90 fotballbaner, hvorav litt mer en halvparten av disse akkumulerer mye plast. Data fra frivillige og BOF indikerer at opptil 3-500 kg plast årlig kan akkumulert i noen av disse vikene.

Plastkartet er fortrinnsvis et kart som viser hvor plastsøppelet faktisk akkumuleres, en del av vikene i kartet er ryddet og eller ryddes jevnlig.

For oversikt hvor det ryddes i sammenheng med den nasjonale ryddeuka oppfordres folk til å bruke Hold Norge Rent og Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) eller eventuelt andre gode kjentmenn eller organiserte lag som kilde til hvor man skal rydde.

(Teksten fortsetter under kartet)

Kartet med alle vikene kan sees i sin helhet hos BOF

Samarbeidspartnere i kartleggingsprosjektet Uni Research leder, er Fjell kommune, Bergen kommune v/Rothaugen Skole, Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Hordaland, Bergen og Omland Friluftsråd - BOF, Øygarden kommune, Sund kommune og Clean Shores Global.

Prosjektet har fått finanisering av Regionalt forskingsfond Vestlandet.