Digital kraftpakke tilgjengelig for alle hos innovasjonslab

Her er den digitale tvillingen til en avansert borerigg i Nordsjøen - en splitter ny simulator.

Sist oppdatert: 17. jun. 2019
Borerigg Simulator Mil
Steinar Meling og Thor Arne Håverstad i NORCE prøvekjører simulatoren hos MIL i Grimstad. (Foto: Bernt Inge Øhrn)Nå er simulatoren fra boreteknologileverandøren MHWirth tilgjengelig i lokalene til Mechatronics Innovation Lab (MIL).

–Vi gjør denne plattformen for høyteknologisk innovasjon åpent tilgjengelig for alle: forskere, oljeselskaper, industri generelt, studenter, sier daglig leder Bernt Inge Øhrn i MIL.

Det nye vidunderet ble denne uken ferdig installert hos innovasjonslaben i Grimstad. Og med stoler brukt i en av Transformers-filmene lokker simulatoren også med en viss Hollywood-glamfaktor.

Hvis du ikke har hørt om MIL allerede, så er det et norsk, verdensledende senter for innovasjon, pilotering og teknologi-kvalifisering innen mekatronikk og andre beslektede fagområder.

MIL jobber for å styrke konkurranseevne og posisjonen til kunder i markedet - ved å tilby en rekke innovasjonstjenester som ligger helt i front av utviklingen.

Simulatoren åpner ikke bare muligheter for mer effektiv boring, men også en effektivisering av HMS, energi og utslipp.

– I simulatoren kan vi kjøre oppgaver og opplæring, og teste nye programvarer til oljeindustrien. Vi kan kjøre alle maskiner fysisk simulert, det ser ut som du sitter på boreplattformen og kjører alle maskiner. Vi får også brønndata simulert opp til riggen, sier Øhrn.

Simulatoren har foruten boremaskiner også eksempelvis rørhåndteringsmaskiner og væskepumpemaskiner. Det er snakk om en maskinpark på 15 maskiner inkludert i simulatoren.

Simulatoren skal også brukes til opplæringsformål innen prosessindustrien.

– Vi krysskobler med landbasert industri. Opplæringen av alarmhåndtering som benyttes offshore skal læres bort også til prosessindustrien på land, sier Øhrn.

Øhrn karakteriserer det som fantastisk at oljeindustrien nå ser verdien av å åpne opp og samarbeide, som i tilfellet med denne nye simulatoren.

– Det er en helt ny tanke, en veldig positiv trend, rett og slett en fullstendig forandring i forhold til det vi har sett før, sier han.

– Simulatoren er i utgangspunktet mest beregnet brukt for industri, forskere og studenter, men privatpersoner med gode ideer kan også ta kontakt, sier Øhrn.

Hold deg oppdatert på ny forskning

Meld deg på vårt nyhetsbrev